Home   Email  

 

 

Basistechnieken
Vaste stok
Karper
Feeder
Match
Kunstaas
Snoek
Snoekbaars
Meerval
Diverse
Vliegvissen
Vijverforel
Zeevissen

 

Basistechnieken - Lijnmontages - Zeevissen
Klik op de afbeelding voor een vergroting
 

Klik op de knop basistechnieken of op home in de kopbalk om terug te keren.
 
Zeevismontages zijn vaak ontworpen om  het aas op een bepaalde manier aan te bieden waardoor getracht wordt om gericht op een bepaalde vissoort te vissen, maar kunnen vaak dienen voor meerdere soorten. Meestal is de vangst van andere soorten zelfs niet te vermijden en dat is trouwens voor geen enkele zeevisser een probleem. Hou er alleen wel rekening mee als je een montage kies en pas wanneer nodig lijndiktes, haken en loodgewicht aan de omstandigheden aan.
Verder zijn bepaalde montages meer geschikt voor een van de 3 disiplines; Bootvissen, Kantvissen, of Surfcasting, maar het een sluit het ander niet uit.
Je kan de meeste onderlijnen in speciaal zaken kopen, maar ook zelf maken. Bij dergelijk huisvlijt kun je ook nog eens alles zelf bepalen en je fantasie de vrije loop laten. Haken geheel naar eigen wens kiezen, wel of geen afhouders bevestigen, kralen en andere toeters en bellen toevoegen – de mogelijkheden zijn eindeloos. Maar pas op! Zelf je onderlijnen knopen kan zo’n obsessie worden, dat je straks mappen vol hebt liggen waarvan driekwart nooit zeewater ziet. Domweg omdat je op basis van vangsten en ervaring toch steeds weer voor dezelfde onderlijnen kiest.

Kleuren bij onderlijnen
 
Volgens veel internationalen is het  bijna zeker dat zeevissen iets hebben met kleur. Daarbij heeft iedere onderlijn (amnesia) kleur een eigen stugheid wat zeker ook meespeelt. Zeker is dat bv. opvallend gekleurde kralen op platvissen een extra aantrekkingskracht hebben.
Hier hun mening.
Oranje: tong en gul
Wit: bot
Rood: wijting schar en zeebaars
Geel: tong en bot
Zwart: Bij helder water voor alle vissoorten. 

4 Basismontages  voor het strand
 
Met deze vier standaard montages voor het strand kun je in alle omstandigheden vissen van op het strand.
Met de nodige aanpassingen aan lijndikte en haakgrote, geschikt voor alle platvissen, maar ook gul en zeebaars. 
Als lood gebruiken we een impact lood, dat zich gemakkelijk laat werpen. 150, 170 of 200 gram al naargelang de weersomstandigheden. Weinig wind, veel wind, zijwind  enz...   Ankerlood wordt eigenlijk maar zelden gebruikt, alleen onder de meest extreme omstandigheden. De reden is dat ankerlood een subtiele aasvoering  (met stukjes binnenvissen en weer pauzeren) bijna onmogelijk maakt. Daarbij krijg je met dit lood meer hangers.
De basis van alle onderlijnen bestaat uit 70cm nylon van 70/00 en leaders van 40/00. Voor de leaders neem je nylon met weinig geheugen en van zeer goede kwaliteit.
De haken zijn altijd langstelig in de maat 1 voor platvis en de maat 1/0 wanneer er gericht op gul gevist wordt.
Andere toebehoren die belangrijk zijn voor een perfecte onderlijnmontage, zijn stabiele lead-quik-links (voor het snel inhangen en wisselen van lood). Lokkralen, cascade-wartels (mogelijkheid voor het inhangen van een tweede onderlijn), normale stopper-kralen als afstandhouders, gummi-kralen voor de demping en sleeves (klemhulsjes) 
Montage 1: Basismontage, bruikbaar in meer dan 50% van de vistijd. Een dubbele haakmontage, die toch zeer ver is te werpen. De cascade wartel maakt het inhangen of verwijderen van een tweede zijlijn gemakkelijk.
Montage 2: Voor extreem verre worpen of bij zeer slecht weer (tegenwind, zijwind) De SRT schoklijn dempt de slag bij krachtige worpen.
Montage 3: Voor moeilijke dagen waar de vissen getreiterd moeten worden om ze tot aanbeten te verleiden. Je vist met deze montage op het lood, maar toch kun je het aas goed manipuleren en tergend langzaam binnenvissen.
Montage 4: Eenvoudige jojo montage. Voor slecht weer. Deze montage werp je bij extreem slecht weer bijna nooit in de war. Vanaf windkracht 6, van voor of opzij is dit de beste keuze. Ook goed te gebruiken in gebieden met veel hang gevaar. Je hebt direct contact met de vis en de combinatie kan snel en goed over hindernissen getrokken worden. De wartel aan de hoofdlijn kan ook vervangen worden door een pulley bead.



 

Makreel paternoster
Lichte boothengel lengte 2.4 tot 3m werpgewicht 40 tot 100gr. Openzee.
makreel, koolvis, wijting, enz..

In de zomer komen scholen makrelen naar de Noordzee-kustwateren die dan gemakkelijk vanaf een boot met een eenvoudige verenpaternoster te vangen zijn.  Is er een school opgespoord met de dieptemeter of door de aanwezigheid van zwermen meeuwen vlak boven het water, dan kan het vissen beginnen. Men laat de paternoster met daaraan een vijftal zijlijntjes voorzien van veren in de school zakken. Soms moet men de diepte zoeken waarop de school zich bevindt, maar vaak komen de eerste aanbeten reeds een paar meter onder het oppervlak. Hierna wordt gewacht tot aan bijna elke haak een vis hangt, om daarna het geheel binnen te draaien. Naast veren kunnen ook allerlei imitatie aasjes gebruikt worden. Bevestigt u zijlijntjes met een chirurgenknoop, gebruik dan het bovenste uiteinde om de haak te bevestigen.

  
Makreel paternoster

Paternoster met nylon afhouders
Meestal gebruikt voor platvissen en kleine vis als wijting.

Een van de courante montages in Belgie en Nederland. 

    



 

Paternoster met plastiek en stalen afhouders
 

Zowel strand als boot
Iets aangepast kunnen deze montages ook dienen voor het gericht vissen op platvis.

Afhouder montages zijn populair op korte tot middellange afstand.
Op het WK in Brazilië werden deze montages gebruikt. De plastic afhouders voor als er weinig of geen stroming staat. De onderlijn was voorzien van een langwerpig rond lood dat eenvoudig over de bodem kan verplaatst worden of over de bodem kan rollen.
De stalen afhouders zijn voor als er wel stroming staat. Een extra loodje moet er voor zorgen dat de montage bij de bodem blijft. Als lood  hier een 275 gram ankerlood.




 

Detail stalen afhouders met loodje

flapper lijn
 

Een basis paternoster montage die zowel met een, twee of drie haaklijnen kan uitgerust worden. Deze drie haak versie is ideaal voor kleinere vissoorten zoals alle platvissen, wijting, steenbolk, enz.
Meest geschikt om vanaf strand en pier te gebruiken. Dit op een zandige bodem. Bij een ruwere bodem verminderd men het aantal aaslijntjes naar 2 of 1.
Totale montage lengte, ongeveer 1.8 meter en +-25kg. Aaslijntjes 30 tot 60cm +-10kg. Haakmaat 2 tot 1/0.
Dit natuurlijk afhankelijk van de omstandigheden en de beoogde vissoort.
Montage tips:
-Knijp de sleeves niet te vast op de lijn zodat je indien nodig deze tijdens het vis nog kan verschuiven en zo de onderlinge afstand tussen de haaklijnen kan aanpassen.
-Je kan de wartel van de haaklijn ook vervangen door een wartel met snelwissen klip of door een snelwissel clip alleen. Deze laatste bevestig je dan vast op de lijn met een grinner knoop.
De snelwissel clip werk je dan best af met een crimpkous. 
-Let er ook op de haaklijnlengte niet te lang te nemen. Deze mogen niet in elkaar kunnen grijpen. Dus bij een lengte van 40 cm. Minimum 40cm tussenafstand voorzien.
-Als vervanging voor de sleeves kan je ook stopknopen gebruiken, gemaakt met Power gum.
-Je kan de haaklijnen ook nog voorzien van aasstoppers. Deze vermijden dat het aas naar boven toe schuift, van de haak weg, tijdens de worp. (zie voorbeeld) 
 

  • Knijp de sleeves niet te vast op de lijn zodat je indien nodig deze tijdens het vis nog kan verschuiven en zo de onderlinge afstand tussen de haaklijnen kan aanpassen.
  • Je kan de wartel van de haaklijn ook vervangen door een wartel met snelwissel klip of door een snelwissel clip alleen. Deze laatste bevestig je dan vast op de lijn met een grinner knoop.
    De snelwissel clip werk je dan best af met een crimpkous. 
  • Let er ook op de haaklijnlengte niet te lang te nemen. Deze mogen niet in elkaar kunnen grijpen. Dus bij een lengte van 40 cm. Minimum 40cm tussenafstand voorzien.
  • Als vervanging voor de sleeves kan je ook stopknopen gebruiken, gemaakt met Power gum.
  • Je kan de haaklijnen ook nog voorzien van aasstoppers. Deze vermijden dat het aas naar boven toe schuift, van de haak weg, tijdens de worp. (zie voorbeeld) 

    


 

Geclipte montages
1 - 2 - 3 haaks

 

 

 


 

Onderlijn met Spin rings  
 

Op het WK in Brazilië gebruikt door leden van het winnende Nederlands team.  Hiermee viste men op ondiep water in en net over de branding. De vrij kleine haak beaasde men met stukjes vis (sardien) of met garnaal. Diezelfde lijn kan verzwaard worden voor dieper water en grotere vis. Dan gebruik je bovenaan 2 zijlijntjes van 28/00 en het onderste zijlijntje maak je dan iets langer van 30/00.
Een montage die bij ons ook hoog scoort op alle platvissen.

  
1- Lichte versie 2- Detail Spin ring

Platvis - rondvis 
Strand, pier en strekdammen. Strandhengel 4.2 tot 5 m. Werpgewicht 150 tot  200 gr Voorslag 7 tot 10 m.
schar, schol, bot, gul, wijting, zeebaars, enz

Platvis houdt van opvallend aas, daarom zijn de onderlijnen vaak voorzien van felgekleurde kralen en spinnerblaadjes die de aandacht moeten trekken. Voor andere vissoorten kunt u het wat minder opvallend maken. Om de enorme druk bij het aanzetten van de verre worp op te vangen, word tussen de onderlijn en de hoofdlijn een 7 tot 10 meter lange voorslag gemonteerd. Veel strandvissers geven de voorkeur aan een onderlijn met twee zijlijnen, de tweede kan dan op dezelfde manier boven de eerste  gemaakt worden. De van aas voorziene zijlijnen kunnen voor de worp in "inpact shields" worden opgehangen. In het voorbeeld is de gebruikte impact shield alleen geschikt voor één onderlijn, maar er bestaan verschillende systemen van ophanging voor meerdere zijlijnen "release clips". Ze beschermen het aas tijdens de worp en op het moment dat de druk op de lijn wegvalt komt het aas los van de lijn. Vist u actief, dit wil zeggen dat u de lijn met regelmatige tussenpozen iets indraait, dan gebruikt  u geen ankerlood.
 

      
platvis - rondvis  

Up and over rig
 

 

 

Eenvoudige 1 haak wapperlijn
 

Een van de simpelste montages die hoofdzakelijk gebruikt wordt voor het vissen op platvissen, maar voor zowat alle bodem vissoorten kan gebruikt worden, vanaf strand of boot. De lengte van de haaklijn kan kort tot vrij lang genomen worden. Het lood kan zowel bulk als ankerlood zijn en wordt in verhouding genomen tot de diepte en de stroming.
Lijndikte en haak pas je aan volgens de aanwezige of beoogde vissen. Moet je peuteren voor een visje, gebruik dan lichtere draad en kleinere haken.
Je kan de loodlijn ook iets langer maken waardoor het aas iets hoger komt boven de bodem en je dan ook minder last zult hebben van krabben.

    

Wapperlijn met zijlijn
 

Zowat geschikt voor alle platvissen maar ook een gulletje of zeebaars kan hier gerust mee gevangen worden. Ze is zeer goed inzetbaar vanaf strand, pier en havenhoofd, maar toch iets gemakkelijker vanaf een kleine boot.
Deze montage kan ook met twee zijlijntjes of eventueel met afhoudertjes.
Begin met haakmaat 4 en als er kleintjes op komen, verander dan naar 6 of 8.

    
 
Wapperlijn  met zijlijn

Platvis allround dwarrellijn montage  
 

Als je niet weet met welke montage te vissen, kies dan in de eerste plaats voor deze
universele montage met 2 flapperlijnen. Het is een eenvoudige onderlijn die vis vangt.
Vooral inzetbaar bij het vissen op platvissen, maar ook bruikbaar voor gul, zeebaars en wijting.  Het enige wat je soms moet aanpassen is de haak grote. Op tong mag het een nr groter zijn (4 tot 6). Voor bot is een haak nr 1 of 2 voldoende.
De aaslijnen moeten qua lengte aangepast worden aan de hoofdlijn van je onderlijn. Als ze te lang zijn loop je het risico dat de haken elkaar raken en je kansloos vist.
 
  
Platvis all-round dwarrellijn

Schar montage
 

Voor schar kies je resoluut voor een paternoster met twee of drie haken. Een doublet of triplet is bij het vissen op schar eerder regel dan uitzondering. 
Bij stroming en vanaf de kant kies je voor een ankerlood. Alleen bij bootvissen wordt wel eens schuif of ander lood gebruikt.
Een lange hengel is aangeraden om verre worpen te maken. (4.2 tot zelfs 5 meter)
De voorslag moet minimaal twee keer de hengellengte bedragen. Gebruik hier minimaal 60/00 nylon voor vanwege de extreme belasting bij verre worpen.
Als hoofdlijn voldoet 30/00 nylon. Gevlochten lijn kan, maar hoeft niet. Een beetje rek in de lijn kan geen kwaad.  
De aanbeten zijn meestal goed merkbaar aan het stevig tikken op de hengeltop.
Na die tikken wordt valt het vaak even stil. Maar schar ligt vaak gegroepeerd en meestal zal nummer 2 of drie zich kort daarna melden. Een doublet of triplet is bij schar geen uitzondering.

  
Eenvoudige schar montage

Weegschaaltje/Wishbone rig
In eerste instantie ontworpen voor alle platvissen, waarbij het aas vaak het verschil maakt
tussen bijvoorbeeld schar of tarbot.
Drie verschillende uitvoeringen

1--- Dit weegschaaltje is uitermate geschikt bij het vissen vanaf een geankerde boot. Het is ontworpen om met twee aaslijntjes op de bodem te vissen. De uitschuifbare afhouder/extended boom  is hierbij kort aan het lood bevestigt zodat beide aaslijnen zeker op de bodem komen te liggen.
De aaslijntjes hou je iets korter dan 20cm zodat ze niet met elkaar in de war geraken.
2--- Is idem als bovenstaand maar nu met een extra afhouder. Hierbij is tevens een extra loodgewichtje bevestigt dat ervoor moet zorgen dat de gehele montage op de bodem ligt. Uitgangspunt is dat 3 haken meer vangen dan twee.
3---Is van hetzelfde principe als beide anderen maar met het grote verschil dat deze onderlijn ontworpen is om er verder mee te werpen, zodat ze best van de kant inzetbaar is.  Het weegschaaltje is hierbij als een soort wapperlijn gemonteerd. 
De haken clip je aan het breakeway impactlood. Met de release clip zet je alles onder spanning. Aan het eind van de inworp klapt het impactlood hard op het wateroppervlak met als gevolg dat het hoedje van het zeelood omhoog schiet en de haken vrijkomen van de clip. De aaslijn kan je zolang maken als je wilt maar dan moet je de lengte van de hoofdlijn aanpassen aan de aaslijn zodat de aaslijn onder spanning kan gezet worden.
4---Nog een voorbeeld met zijlijn.

 
 


 

Jojo onderlijn
Strand, pier en strekdammen. Strandhengel 4.2 tot 5 m.
Werpgewicht 150 tot 200 gr. Voorslag 7 tot 10 m.
schol, bot, wijting, zeebaars enz...

Deze onderlijn is gemaakt voor obstakelvrij water. Het is bedoeld als een zelfhaak systeem, zoals bij het karpervissen. Zodra de vis het aas pakt en wegzwemt, trekt hij de onderlijn door de wartel aan de hoofdlijn tot tegen het lood. (het siliconenstuitje glijdt mee). Door de plotselinge weerstand van het lood haakt de vis zich meestal zelf. Een bijkomend voordeel van deze montage is dat het lood tijdens de dril kort op de hoofdlijn komt te zitten en daardoor minder snel in obstakels vast komt te zitten. Voor verre worpen wordt gebruikgemaakt van een "impact shield ". Men haakt het aas hierbij aan het impact shield. Bij het op het water neerkomen van het geheel valt de spanning op de lijn weg en komt het aas vrij. De lengte van de zijlijn hangt af van de omstandigheden. Bij rustig weer kan dit 60cm zijn, terwijl bij ruw weer voor de helft wordt gekozen.

      
 jojo onderlijn




 

Allround boven en onder het lood montage  
 

 

 


 

2 haaks zeebaars montage
 

 

 

Ledger riggen
 

 

 

 



Wessex riggen
 

 

 

Platvismontages met botlepel
 

 


 

Drop down riggen
 

 

 


 

Double runner
 

 

 

Portugese lijn met URFE
 

Deze onderlijn zorgde op een internationale wedstrijd voor een overwinning van de portugezen.
De een kan er namelijk heel goed mee vissen, maar een ander krijgt het kunstje maar niet onder de knie en gooit de Portugese onderlijn in zijn viskoffer om er nooit meer naar om te kijken. Dat alles heeft te maken met de lengte van deze onderlijn. Bij wedstrijdvissers kan deze rustig vijf tot misschien wel zes meter lang zijn.
De Portugese onderlijn is dus een hele lange onderlijn met hele lange aaslijnen en het lood zit heel dicht in de buurt van de hoofdlijn die op je molen zit. Zou je deze onderlijn op de gewone manier inwerpen, dan kan ik je nu al verklappen dat je meer je lijn uit de knoop staat te halen, dan dat je aan het vissen bent.
De  inworp  is er eentje die je echt wel moet beheersen. Of in ieder geval op moet gaan oefenen.
Bij de Portugese onderlijn moet de lijn met aaslijnen zich reeds strekken alvorens het lood het wateroppervlak raakt en dus voorbij het lood naar voren gaan. Dat bereik je door het lood aan het eind van de vlucht enigszins af te remmen. De lijn, inclusief de aaslijnen, zal zich nu strekken en netjes achter het lood komen te hangen.
Met dergelijke aaslijnen vis je dus een enorm gebied af rondom je lood. De vis hoeft niet naar jou te komen, maar jij komt naar de vis toe.
Er zijn tijdens de internationale wedstrijden pikeurs met dit systeem die drijvende kralen aan het eind van de aaslijnen monteren en op die manier met hun beaasde haak de bovenste waterlagen afstruinen naar vis die je daar kunt verwachten. Harder, geep, zeebaars, makreel, moet ik nog even doorgaan? Vanwege het lood zijn extreme afstanden mogelijk en via de lange aaslijnen ook de vis in de bovenste waterlagen. Met recht in alle opzichten een bijzondere montage dus,
 

 

Lange afstand montage
 

Een montage met gebruik van hook holder shield en clip om het aas in op te hangen tijdens de worp. Het aas komt hierbij vrij bij het neerkomen op het water.

 

Strand universeel  
Strand, pier en strekdammen. Strandhengel 4.2 tot 5 m. Werpgewicht 100 tot 200.
Geen verfijnde montage maar een waarmee je altijd kan vangen.

Een vrij eenvoudige montage waar je in de meeste situaties langs de kust mee  weg kan. De dikte van de draad neem je afhankelijk de beoogde vissoort. Een fluocarbonlijn van 70/00 en een onderlijn van 45/00 is  standaard. Maar het kan ook lichter of zwaarder. Een onderlijn uit staaldraad behoort ook tot de mogelijkheden voor grotere vissoorten in het buitenland. 
 

      
Strand universeel

Licht pilkeren
Lichte boothengel 2.4 tot 3 m werpgewicht 40 tot 100gr. Open zee.
Kabeljauwachtigen.


   
Licht pilkeren                         zwaar pilkeren      

Zwaar pilkeren
Boothengel lengte 2.1 tot 2.4 m werpgewicht 200 tot 500gr. Openzee. Kabeljauwachtigen

Voor grotere vissen, zeker in de open Noordzee en Noord-Europa is zwaarder materiaal noodzakelijk. Het gewicht van de pilker hangt af van de stroming. Gebruik in dit geval ook nooit teveel bijvangers, maximum twee. Voor het vervaardigen van de zijlijnen gebruikt u het best de zijlijnlus waaraan u de zijlijnen aanlust. Gevlochten lijn is op grotere diepte aan te bevelen.
 

 Lichte onderlijn natuurlijk/kunst aas
Boothengel lengte 2.1 tot 2.7m  werpgewicht 100 topt 500gr. Open zee, fjorden.
gul, koolvis, leng, pollak, roodbaars, lom, zeewolf enz..

Natuurlijk aas is soms beter dan pilkers. Deze montage bestaat uit twee tot vier metalen afhouders met zijlijnen en aan de onderkant een pilker zonder haak, waaraan je eventueel ook een onderlijn bevestigt met natuurlijk aas. De niet draaibare speld aan de afhouders wordt verwijderd en vervangen door een goede wartel met spiraal of speld, waarmee het snel wisselen van de zijlijnen met verschillende aassoorten mogelijk is. Bovendien kan een gehaakte vis die om zijn as draait de zijlijn moeilijker kapot krijgen. De verbinding tussen afhouder en wartel werken we af met een opvallende plastiek kous waardoor deze stijver staat. Deze montage kunt u laten  afzakken en weer opdraaien zonder dat u veel risico loopt dat de boel in de war geraakt. Extra gemonteerde fluorescerende kousen, octopussen, kraaltjes of spinnerblaadjes hebben vaak een extra aantrekkingskracht. Dus je kunt rustig experimenteren.
 


 

Zware onderlijn natuurlijk/kunst aas
Boothengel lengte 2.1 tot 2.4 m werpgewicht 300 tot 1000 gr. Diep water. Kabeljauw, leng, zeewolf, zeeduivel, heilbot, koolvis enz.

Een montage voor de grote rovers van de noordelijke Noordzee en de fjorden. Hiermee vist je op dieptes van 60 tot 300 meter. Op deze diepten zijn vaak harde onderstromingen en is het belangrijkste onderdeel de robuuste koperen "boom" met daaraan het lood met een  gewicht afhankelijk van de stroming.  De niet draaibare speld aan de metalen afhouders wordt verwijderd en vervangen door een goede wartel met spiraal of speld, waarmee het snel wisselen van de zijlijnen met verschillende aassoorten mogelijk is. Bovendien kan een gehaakte vis die om  zijn as draait de zijlijn moeilijker kapot krijgen. De verbinding tussen afhouder en wartel werken  we af met een opvallende plastiek kous waardoor deze stijver staat. Ook hier zorgen extra gemonteerde fluorescerende kousen, octopussen, kraaltjes of spinnerblaadjes vaak voor meer aanbeten. Dus je kunt rustig experimenteren.  


        

Zware zee onderlijn   

 Pilker montage met zijlijnen
Bij het vissen vanaf een boot leveren zijlijntjes met plastic imitaties vaak verrassend veel bijvangsten op.



 

Congeronderlijn
Boothengel 20-50 lbs. Volle zee. Reel of zware zeemolen.
conger, grote leng, rog, enz.
Deze montage, maar met lichter lood gebruik ik vaak als eerste in het buitenland.

Het is een eenvoudige montage die voor conger recht onder de boot op en bij wrakken neergelaten wordt. Op dieptes tot 80 meter moet het aas bij voorkeur stil blijven liggen omdat de kans op vastraken aan het wrak zeer groot is. Na de aanslag is het buigen of barsten, want de conger mag onder geen enkele voorwaarde terug het wrak of een ander obstakel bereiken. Een stalen onderlijn is hier absoluut een must.
 


        

 conger               

Dwarrellijn Gul
 

Voor zowel gul, kabeljauw, wijting of zeebaars.
Een montage die uiterst geschikt is voor naar voedsel zoekende vis in de heftige stroming of branding. Beaast met een dikke zeepier, zager of mesheft bied deze montage een erg natuurlijke aasaanbieding. Simpel maar efficiënt. 

    
 
Dwarrellijn gul

Wapperlijn Tarbot
 

Deze montage kan zowel vanaf het strand of vanuit een boot gebruikt worden.
Vis je geankerd dan doe je dit best zodanig dat het aas boven de sterk afvallende kant van een bank komt te liggen. De sterke tijstroom laat het aas dan bewegen en het zo nu en dan oplichten van het lood moet de tarbot extra prikkelen.
Het gewicht van het lood moet je aanpassen aan de diepte en de stroomsterkte.


 

Bodemmontage voor zwaar bodemvissen
Een simpele no-nonsens montage voor het vissen op de bodem in het buitenland.

Ceep it simpel: Lijn, onderlijn van enkele meter en haak. Op de onderlijn knoop je een iets lichtere zijlijn met daaraan voldoende lood zwaar genoeg om vlot de bodem te bereiken. +-100gr is meestal voldoende maar bij felle stroming moet je zwaarder.
Het zijlijntje (circa 15cm) kan je op de voorslag verschuiven als dit nodig mocht blijken, maar starten doe je met een afstand haak/zijlijn van ongeveer 40cm. 

Lijndikte en haken pas je aan de te verwachten vissoorten.


  
 

Wapperlijn montage 
Speciaal ontwikkeld voor Pollak, maar kan ook gebruikt worden wanneer de vissen zeer voorzichtig aanbijten of wanneer je het aas in de stroming wil laten bewegen.
Zowel strand als boot.


 
 

Bootmontage  uptide en downtide
Afhankelijk van u plaats op de boot en de stroming twee montages voor bodemvissen


 

 

Schuifdobbermontage
Zware spinhengel of karperhengel, lengte 2.7 tot 3.3m. Werpgewicht 40 tot 60gr.
Pier, strekdam, rotsen.
geep, makreel, zeebaars, pollak, koolvis, lipvis.

Makreel en geep jaagt vaak aan de oppervlak, pollak en koolvis meestal iets dieper. De gewenste visdiepte bepaalt men het stuitje boven de dobber. Voor de eerste vissoorten tot 2 meter, en de anderen tot 8 m diepte.

     
Schuifdobber                               dobber-jig

  Dobber - jig montage
Zware spinhengel of karperhengel, lengte 2.7 tot 3.3m. Werpgewicht 40 tot 60gr.
Pier, strekdam, rotsen. Makreel, geep, zeebaars, pollak, koolvis, lipvis.

Een montage waarbij de jigkop dienst doet als loodverzwaring. Op de haak kan eventueel een extra reepje vis aangebracht worden. Door het dansen van de dobber op de golven beweegt dit kunstaas dan attractief op en neer, of je kan de montage inwerpen en slepend terug vissen.  U kunt deze montage ook gebruiken boven zeewierbedden of rotsen waar u anders altijd blijft vasthangen.

  Geep dobbermontage
Conventionele geepdobber montage, waarbij de lijn door het topoog van de dobber loopt.
(voor uitgebreide info zie droomvissen/geep)

lees ook het artikel
Dobbervissen op zoutwater (klik hier voor de link )
 





 

  Geep sbirolino montage
(voor uitgebreide info zie droomvissen/geep)



 

  Zeebaars / Geep montages
Deze montages kunnen mits enkele aanpassingen qua lijndikte en haak ook gebruikt worden voor makreel en geep

lees ook het artikel
Dobbervissen op zoutwater (klik hier voor de link )
 

Montage met dobber, eventueel met breekstaafje voor het vissen boven rotsen en naast strekdammen. In het vb is gebruik gemaakt van een albatros fuso dobber gemaakt van foam die goed bestand is tegen zout en nooit lekt. Deze dobber kan ook voorzien worden van een breekstaafje. Beschikbaar in 10-20-30gr. De dobber kan eventueel schuivend of vastgeklemd gemonteerd worden.
 


Schuivende zeebaars montage



Vaste zeebaars montage


 

  Zeebaars montages
 

Deze montage is voor het actief slepend vissen met pluggen, shads, jiggen of elk ander kunstaas. Zandspiering kan ook.



 

  Visfladder montage/geep/makreel
Werpmontage zonder dobber, waarbij het lood zo zwaar genomen wordt als nodig, en waarbij tijdens het binnendraaien het aas toch nog juist onder of aan het oppervlak blijft.



 

Dobbermontage harder
Bolognese of matchhengel. Werpgewicht 20 tot 25gr. Haven, pier en strekdammen. Hoofdzakelijk harder, maar ook lipvissen en andere vissoorten.

Zeker aan de Middellandse zee is het vissen in havens en vanaf rotsen bijzonder populair. In het helderwater zijn dunne lijnen en dobbermontages vaak het succesvolst. De vangst bestaat meestal uit kleine vis. Wilt u verder uit de kant vissen, dan kunt u een buldo dobber gebruiken. Maar een goed uitgelode Engelse pen is beter.


dobber Harder

Zeebrasem montages
Enkele voorbeelden van montages die gebruikt worden voor zeebrasem
maar ook kunnen dienen voor andere vissoorten

Veel gebruikt vanaf de rotsen is een montage met dobber, vaak een buldo die met water gevuld voor het nodige werpgewicht zorgt en nog zo klein moet zijn dat hij bij een aanbeet gemakkelijk onder water wordt getrokken.
Verder alleen een wartel waar je een onderlijn van 1 tot 1.5m aan bevestigt met een dikte van 0.20 mm en een enkele haak maat 6 tot 10, liefst met een lange steel.

Bij het vissen in de branding vis je wadend bij opkomende vloed in de branding van zanderige stranden. Hierbij gebruik je een vrij lange hengel, vaak een bolognese hengel en vis je met een rollood  (zie tekening). De beet moet je meestal voelen aan de strak gehouden lijn.

Op grotere dieptes vist men meestal met een afhouder boven het lood of met een wapperlijn.
In het voorbeeld is gebruik gemaakt van spin-rings en twee onderlijnen, maar het kan ook met één onderlijn die dan langer genomen kan worden.

Ook sommige onderlijnen voor platvis zijn goed bruikbaar.

        
       

 

Rogmontages strand
Meer uitleg bij droomvissen/Roggen


 


 

Rogmontages boot
Meer uitleg bij droomvissen/Roggen


Vb van simpele bodemmontage.
zwaarte aan te passen aan de te verwachten vis. 

Vleet montage
Meer uitleg bij droomvissen/Roggen


 

 2 haai ballonmontages
Boothengel lengte 2.4m tot 2.7m. Open zee. Haai soorten.

Dit is een vrij in het water drijvende aasaanbieding.  De dobber is een eenvoudige ballon of plastic fles. Blaas de ballon op en laat deze iets terug leeglopen, zo is hij steviger. Beiden zijn goed bruikbaar, maar ik verkies de ballon omdat men deze kan platprikken bij het binnendraaien achter een beet.
Voor de aasaanbieding dieper dan kortbij het oppervlak komt er nog een lood aan de lijn van 30 tot 150 gram afhankelijk van de diepte en de stroming.



Haai onderlijn/Ballon vis methode
 

De haak en dikte van de lijn aanpassen aan de verwachte vissoort. Nadat de haaienhengels zijn uitgezet, door de lijn eenvoudigweg met de stroom te laten meedrijven worden de hengels in houders of tegen de reling geplaatst. Ikzelf leg de hengel steeds vast met een veiligheidslijn. Zo slaat hij nooit overboord. Daarna zet u de ratel op de spoel. De ballonnetjes dienen als dobber om het aas op de gewenste diepte te houden. Ze worden bij het terug indraaien gewoon door geprikt. Bij beet maakt u snel de veiligheidslijn los, schakel de ratel uit, en zet de haak door meermalen de hengel stevig achteruit te rukken. De slip moet natuurlijk op voorhand goed afgesteld zijn. U drilt de vis tot de schipper of een maat de stalen onderlijn kan beetpakken en de vis gaft of onthaakt.
   
Haaionderlijn/Manier van vissen

Haai rig
 

 

Piernet  

Bij het vissen van pieren en staketsel kan het soms gebeuren dat je wel eens een grotere vis haakt dan verwacht. En is die vis zo zwaar dat omhoog takelen te veel risico inhoud, of zelfs onmogelijk is zonder lijnbreuk, dan heb je zonder piernet een probleem. Voor de aanschafprijs hoef je het niet te laten, en je weet maar nooit.


 

Verschuifbare haak - Pennel rig  
Een methode waarbij de haak met een siliconenslang op de lijn gefixeerd wordt.
Meestal neemt men de eerste haak kleiner dan de eindhaak.
Te gebruiken met groter/langer aas zoals een volledige vis of vistrip.




 

Verwerp montage toebehoren

Strand en piervissers zoeken het vaak ver en om steeds verder te werpen probeerde men allerlei trucjes. Het probleem met ver werpen was immers dat de meeste aassoorten niet tegen de kracht van de worp opgewassen waren.
Uiteindelijk was de oplossing "Clippen".
Met andere woorden, je aas vast fixeren aan de montage, waarna het past bij het neerkomen op het water los komt.
De fabrikanten zijn hier vlug op in gesprongen zodat nu zowat ieder merk zijn eigen hulpmiddels voor verre worpen  heeft.
Ze verschillen van merk tot merk, maar het principe blijft hetzelfde, je aas fixeren tijdens de worp en pas bij het landen vrij geven.
Hieronder enkele modellen. 
1 Gemini alfa bait clip / 2 voor 2 haken / 3 Breakeway impact shield. 



Meer montages op www.onderlijnenvooropzee.com

De fast hook release / zeevis onthaker 

Een onthaker speciaal bedoeld voor zeevissers en die in u uitrusting zeker niet mag ontbreken. Langs de lijn tot aan de haak brengen, even knijpen en in no time is de vis verlost van de haak.




 

Sbirulino/Bombarde werpdobber mogelijkheden

Hoewel in de eerste plaats ontwikkeld voor vijverforel waar deze montage ook terug te vinden is, schept hij meer mogelijkheden dan dit alleen.
Onderstaand enkele variaties die kunnen toegepast worden.
Dit zijn slechts enkele mogelijkheden en het werpgewicht moet dan ook aangepast worden aan de manier van vissen.
Dit kan zowel ultra licht (15gr) tot vrij zwaar zijn (45gr)
Voor zowel zoetwatervis als forel, baars, snoek, ruisvoorn, graskarper, maar ook voor zeevissen als geep, zeebaars, fint, makreel en vele andere zelfs tropische vissoorten.
 

    
         

Vissen op platvissen met de feederhengel 

Een minder gebruikelijke manier van platvissen is met de feederhengel.
Deze methode wordt uitgebreid behandelt in een apart artikel.
Klik op onderstaande link voor het artikel.

"Platvissen met de feederhengel"
  
 



klik op de afbeelding voor een vergroting

Botlepel  

Botlepels zijn tegenwoordig nog moeilijk te vinden. De botlepelmontage is vrij simpel. Gewoon een enkele beaasde haak aan een 10cm lang lijntje dat achter de lepel aansleept. Zo nodig kan men nog een werpgewicht aanbrengen ongeveer 1 meter voor de botlepel. (maar dat bemoeilijkt het werpen en vissen)
Men laat de lepel tot op de bodem zakken en vist deze vervolgens  met kleine rukjes binnen waarbij de lepels steeds opnieuw de bodem moet raken. Na enkele rukjes steeds enkele minuten wachten. Als aas meestal zeepier of veen stukje zager, maar reepjes vis kunnen ook.


 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.